Dansk kvinde dømt for at være hos Islamisk Stat i Afghanistan

En 26-årig dansk kvinde er blevet idømt 4 års fængsel af et nævningeting ved Retten på Frederiksberg for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat i Afghanistan (ISKP).

Kvinden rejste til Afghanistan i juli 2017 med sin daværende mand og deres to børn. Manden blev et halvt år senere dræbt i et bombeangreb, hvorefter kvinden blev gift med en ny mand i Afghanistan, som hun fik et tredje barn med. Først i maj 2021 rejste hun til Iran, hvor hun i december blev hentet af danske myndigheder med sine tre børn.

Ifølge kvindens forhenværende forsvarsadvokat, Tyge Trier, havde det længe været kvindens ønske at komme til Danmark, men hun nægtede sig skyldig i at have fremmet en terrorgruppe.

”Den 26-årige kvinde har flere gange i beskeder omtalt sig selv som en del af Islamisk Stat – både mens hun opholdt sig i Afghanistan, og efter hun rejste til Iran. Desuden færdedes hun inden afrejsen i 2017 i det ekstremistiske miljø i Danmark. Det er omstændigheder, som hun i retten har nægtet, men som hun ikke har kunnet give en troværdig forklaring på,” siger specialanklager Søren Harbo og fremhæver, at kvinden allerede inden afrejsen i 2017 var kendt for at færdes i ekstremistiske miljøer i Danmark, hvilket kvinden benægtede i retten.

Et enigt nævningeting fandt det bevist, at hun i fire år har fremmet terrorgruppen ved at agere som hjemmegående hustru for personer, der var aktive i gruppen, hvormed hun bidrog til terrorgruppen, men der blev afgivet en stemme for en mildere straf på fængsel i 3 år og 6 måneder mod 11 stemmer for 4 års fængsel.

Kvinden har været varetægtsfængslet siden den 11. december 2021 og skal fortsat være fængslet efter dommen. Hun valgte at modtage dommen.