12 års fængsel efter røveri og knivdrab i Viby J

En 21-årig mand er ved at nævningeting i Aarhus blev idømt 12 års fængsel efter et røveri begået mod en 18-årig handelsskoleelev ved stisystemet på Ormslevvej i Viby J den 31. oktober 2021, der udviklede sig til et knivdrab.

Der var stemmelighed mellem 6 dommere for fængsel i 12 år og 6 stemmer for fængsel i 13 år, så afgørelsen faldt ud til den tiltaltes fordel. Han blev desuden dømt til udvisning for bestandig. Manden, der er somalisk statsborger, ankede dommen på stedet til frifindelse.

Den 21-årige drabsmand forklarede i retten, at han handlede i nødværge, idet det angiveligt skulle have været den 18-årige dræbte, som angreb ham i et halsgreb, hvorfor han trak kniven og stak ud for at komme fri, men denne forklaring blev tilsidesat af retten.

Det var angiveligt en handel med et kilo skunk, der skulle røves fra offeret.

”Det er et omfattende og grundigt efterforskningsarbejde, der ligger bag dommene i denne sag. Det er politiets store efterforskningsarbejde, der har gjort det muligt for anklagemyndigheden at løfte bevisbyrden,” siger specialanklager Jesper Rubow, som fremhæver farligheden i at gå rundt med kniv.

En anden 21-årig mand, der var tilstede under røveriet, samt en mand på 20 år, der deltog i planlægningen, blev idømt fængsel i 2 år samt i 2 år og 3 måneder for medvirken til røveriet og til vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter, men det var alene den førstnævnte 21-årige somalier, der førte kniven, som blev dømt for drab. De to dømt for medvirken til røveri og vold udbad sig betænkningstid i forhold til ankespørgsmålet.

I en tidligere tilståelsessag blev en tredje 21-årig mand, der fungerede som chauffør ved røveriet, idømt to års fængsel. Desuden er en 20-årig mand idømt 30 dages fængsel for at bortskaffe gerningsvåbnet og tøj med blod på.