16 mænd idømt 61 års fængsel i Operation Greed

I alt 16 mænd er blevet idømt sammenlagt 61 års fængsel ved Københavns Byret i sagen Operation Greed, der bestod i skatte- og momsunddragelse for 297 millioner kroner. Hovedmanden fik syv års fængsel.

I to år har National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og Københavns Politi efterforsket sagen. I alt 16 mænd bag tre selskaber er skyldige i, at have samarbejdet om hvidvaskning af flere hundrede millioner kroner, der blev brugt til at betale sort arbejde og uberettiget få momsfradrag.

De fire hovedmænd blev dømt til at betale en bøde på samlet 615 millioner kroner, imens de tre selskaber skal betale 260 millioner kroner.

Sagen har kørt over 155 retsdage i fire år med tre anklagere, hvor i alt 17 mænd var tiltalt. En af mændene blev dog frifundet. Netværket blev ledet af hovedmanden, der i flere år har haft en fakturafabrik på et hotel i Brøndby, hvor over 800 selskaber betalte for ydelser, der reelt aldrig blev udført af netværkets 12 skraldespandsfirmaer, hvor det var uvidende stråmænd, der var indsat dom direktører. Betalingerne blev vekslet til fiktive fakturaer, i alt 5.665, der blev brugt til momsfradrag hos Skattestyrelsen.

På vekselbureauer ved Vesterport i København blev pengestrømmene sløret ved, at pengene blev udbetalt kontant og givet til de 850 selskaber til betaling af sort arbejde mod et gebyr, som bagmændene beholdt.

– Efter et forløb på næsten fire år i retten, er det selvfølgelig tilfredsstillende, at Københavns Byret har fundet det bevist, at netværket i sagen har gjort sig skyldig i skatte- og momsunddragelse af særlig grov beskaffenhed. Det har krævet solidt og grundigt arbejde at blotlægge de skjulte pengestrømme, og de klare præmisser i rettens afgørelse understreger blot den grundighed, som politi og anklagemyndighed har arbejdet med sagen på i forhold til at afdække og bevise forbrydelserne, udtaler specialanklager fra Københavns Politi, Maria Cingari.

I forbindelse med dommen er der blevet konfiskeret værdier for 61 millioner kroner, der tilfalder staten. Desuden blev fem af de dømte udvist af Danmark.