Advokatfuldmægtig venner med terrordømt IS-kriger

Advokatfuldmægtig Muhamed Danyal Tirpan beskæftiger sig med straffe- og udlændingeret hos advokat Bonnor i Holte. Han får forlænget opholdstilladelser for udlændinge og møder i retten for at forsvare mistænkte kriminelle, som han også besøger rundt om i landets fængsler. På Facebook liker han Hizb ut-Tahrir og er venner med mindst to IS-krigere. 

Det drejer sig om Vedat Sariboga, der som Muhamed Danyal Tirpan er kurder opvokset i Albertslund. I 2014 rejste han til Syrien for at tilslutte sig terrorgruppen Islamisk Stat (IS), hvor han ifølge oplysninger fra FBI fik krigernavnet “Abu Jandal”. Den 7. april 2016 blev han anholdt i Albertslund og 9. februar 2018 blev han idømt 5 års fængsel og udvisning for bestandigt ved Retten i Glostrup, hvor det kom frem, at han havde været i kamp for terrorgruppen i Syrien.

Den 19. marts i år postede terrordømte Vedat Sariboga et islamisk opslag på Facebook, der fik i alt 10 likes fra vennerne. Et af dem var fra Muhamed Danyal Tirpans profil, som han kalder Danyal Tirpan. Ved et klik ind på denne profil, bliver man mødt af en advokatfuldmægtig hos Bonnor Advokater i Holte, der beskæftiger sig med straffe- og udlændingeret. Det fremgår også, at Muhamed Danyal Tirpan tidligere har været ansat hos Udlændingestyrelsen og hos FDM.

En anden kendt IS-kriger bliver hurtigt synlig på Muhamed Danyal Tirpans Facebookprofil. Det drejer sig om Ozgür Deveci, der også er kurder fra Albertslund. I 2013 lagde han en række billeder på Facebook, hvor han stod oven på kampvogne i Syrien med automatvåben i hænderne og med en sort hue med Islamisk Stat-flag påtrykt. Ozgür blev også fotograferet sammen med den terrordømte IS-terrorist Ahmed Samsam i Syrien, der siden er idømt 8 års fængsel i Spanien.

På Muhamed Danyal Tirpans Facebookprofil liker IS-krigerne Vedat Sariboga og Ozgür Deveci begge Muhamed Danyal Tirpans seneste opslag fra den 14. april med teksten: “Langt om længe, lykkedes det mig – efter 5 timer – at fange en havørred”, efterfulgt af to billeder fra Stevns.

I november 2019 postede Muhamed Danyal Tirpan på Facebook feriebilleder fra ørkenen i det stokkekonservative kalifat Qatar, der har dødsstraf for “forbrydelser” som blasfemi og homoseksualitet. Her ser man Muhamed Danyal Tirpan hænge ud af en stor hvid Toyota magen til dem, IS bruger i Syrien. På andre billeder ligger han ved poolen på et luksushotel i Doha.

Danyal Tirpan “liker” i blandt 9 andre den terrordømte IS-kriger Vedat Saribogas opslag af 19. marts. Omvendt “liker” Vedat Sariboga et opslag fra Danyal Tirpan af 26. marts blandt 15 andre. De har bare spillet lidt fodbold engang i Albertslund og har ikke talt sammen de seneste 5 år, forklarer Danyal (Facebook, 29. april 2020). 

Advokat: Han er venlig og ordentlig
Advokat Thomas Bonnor oplyser til Retsrapport, at Danyal ikke ligefrem fremtræder som IS-sympatisør. Han er venlig og ordentlig, velklædt og i øvrigt glad for biler. Han udtaler: “Samarbejdet med Danyal begyndte i januar 2019 og havde bl.a. som baggrund en holdning hos mig om at bidrage til integrationen af de mange udlændinge ved samarbejde”. Advokatfirmaet er beskæftiget inden for mange områder og udvidede med straffe- og udlændingeret i forbindelse med ansættelsen af Danyal, da han ønsker at specialisere sig inden for disse områder, hvilket advokat Thomas Bonnor støtter ham fuldtud i. Advokat Thomas Bonnor oplyser desuden, at Danyal tager kraftigt afstand fra Hizb ut-Tahrir, terror og islamisme. 

I marts offentliggjorde Kriminalforsorgen publikationen “Etnicitet og statsborgerskab“, der er dateret april 2019. Den viser, at over halvdelen – 50,5 procent – af alle indsatte i landets lukkede fængsler den 27. november 2018 var udlændinge eller efterkommere.

Har muligvis giftet sig ind i berømt IS-familie på Vestegnen
På Facebook fører Muhamed Danyal Tirpan sig frem med diverse selfies fra arresthuse under overskrifter som: “Ugen er skudt i gang og den starter med et besøg i Vester Fængsel”, som han kalder Vestre Fængsel. På et andet billede har han stolt affotograferet en afgørelse om forlænget opholdstilladelse til en klient, der kvitteres med thumbs up fra flere venner. Også den kurdiske familie Kücükavci er solidt repræsenteret blandt Muhamed Danyal Tirpans venner på Facebook. Han har nemlig selv giftet sig ind i den. Ikke en hvilken som helst familie. En familie hvor både Solle og Ömer Kücükavci fra Albertslund rejste væk og tilsluttede sig ISIL i Syrien. Ömer sidder i dag fængslet i Syrien, hvor han har givet interview til TV2. 

Vi har ikke kunne få bekræftet ægteskabet, men flere medlemmer af familien Kücükavci skriver tyrkiske kommentarer på Muhamed Danyal Tirpans profil, hvor han tituleres sviger/svoger.

Endelig ses likes på Muhamed Danyals Facebookopslag fra medlemmer af den kurdiske familien Olgun fra Brøndby Strand, der heller ikke er hvilken som helst familie. Søstrene Leyla og Hazal Olgun rejste i 2016 fra Danmark og tilsluttede sig Islamisk Stat (ISIL) i Syrien. Storebror Umut Olgun blev den 6. december 2019 ved Københavns Byret idømt 4 års fængsel med udvisning efter terrorloven i den såkaldte dronesag med tråde til IS i Syrien. 

Likede Hizb ut-Tahrir for at orientere sig, spillede bare fodbold med IS-krigere
På Facebook liker Muhamed Danyal Tirpan bl.a. siderne Hizb ut Tahrir DK, Brøndby Islamisk Menighed og Viomis. Britta Nielsens advokat Nima Nabipour, SFs næstformand Serdal Benli og den terrordømte IS-kriger Vedat Sariboga samt IS-krigeren Ozgür Deveci liker trofast flere opslag på Muhamed Danyal Tirpans væg. Retsrapport har talt med SFs næstformand, kurderen Serdal Benli, der bekræfter, at han kender Muhamed Danyal Tirpan og fortæller, at de har mødtes flere gange til forskellige arrangementer. Han afviser at kende til Muhamed Danyal Tirpans venskab til IS-terroristerne Vedat Sariboga og Ozgür Deveci, som næstformanden beskriver som “rødder”.

SFs næstformand Serdal Benli har få minutter efter Retsrapports interview, fjernet alle “likes” fra Muhamed Danyal Tirpans opslag på Facebook. Advokat Nima Nabipour forklarer til Retsrapport, at Muhamed Danyal Tirpan er “en ud af 5000 venner” og har ikke yderligere kommentarer.

I en uddybende forklaring til Retsrapport forklarer advokat Thomas V. Bonnor, at han har talt med advokatfuldmægtig Muhamed Danyal Tirpan, der oplyser, at han udelukkende har “liked” Hizb ut-Tahrir og andre sider og personer på Facebook for at “orientere sig”. Muhamed oplyser, at han tager kraftigt afstand fra Hizb ut-Tahrir, som han anser for at være ekstremistisk. Han går ind for demokrati og retsstat. Muhamed bekræfter, at han kender Vedat Sariboga og Ozgür Deveci fra Albertslund, da han har spillet fodbold med dem. Han forklarer, at han ikke har haft kontakt med Vedat i fem år, selvom han “likede” et opslag fra Vedat af 19. marts i år. Muhamed forklarer, at han i dag vil “unlike” Hizb ut-Tahrir og Vedat Sariboga, samt at den Ömer Kücükavci vi beskriver, ikke er den samme Ömer Kücükavci, han kender, og at han ikke kender Solle Kücükavci. 

Da Retsrapport tjekker Vedat og Muhameds profiler et døgn senere, “liker” Muhamed stadig Vedats billede og omvendt. Dog har Muhamed valgt at skjule sine “likes” af sider, sådan at man ikke længere kan se, hvorvidt han “liker” Hizb ut-Tahrir.

Muhamed Danyal Tirpan “liker” offentligt bl.a. Facebooksiden for Hizb ut Tahrir DK. Angiveligt for at orientere sig, forklarer han (Facebook, 29. april 2020). 

Er komplet ligeglad med coronavirus
På trods af at Kriminalforsorgen gør alt, hvad de kan for at holde corona uden for deres fængsler og institutioner, så er det ikke noget, advokatfuldmægtig Muhamed Danyal Tirpan tager de store hensyn til. Den 27. marts lagde han et billede på Facebook fra Malmø, hvor han sidder ude på en restaurant og spiser en middag. Overskriften til billedet var: “Livet fortsætter uændret og uden frygt for corona i Sverige (smiley med en stærk arm, red.)”. Den 8. april lagde han et billede af indgangen til Vestre Fængsel op med overskriften: “Altid en fornøjelse med arrestantbesøg”.

Kriminalforsorgens hjemmeside kan man ellers læse, at de indsatte siden 12. marts ikke har måtte få besøg af deres familier af frygt for smittespredning til fængslerne. Først den 23. april begyndte Kriminalforsorgen gradvist at åbne op for modtagelse af nye indsatte.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Muhamed eller advokat Thomas V. Bonnor. De er blevet forelagt alle oplysninger i denne artikel.

Det har efter gentagende forsøg ikke været muligt for Retsrapport at få en kommentar fra Vedat Sariboga, Ozgür Deveci, Ahmed Samsam, Leyla Olgun, Hazal Olgun og Umut Olgun. Retsrapport har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Advokatsamfundet og Kriminalforsorgen. 

Opdateret den 1. maj kl. 15.00: Artiklen er blevet rettet/opdateret med udtalelser fra advokat Thomas Bonnor. 

Peter Jensen, journalist

3 tanker om “Advokatfuldmægtig venner med terrordømt IS-kriger”

  1. Pingback: Advokatfuldmægtig Muhamed Danyal Tirpan er venner med terrordømt Islamisk Stat-kriger – Frihedens Stemme

  2. Uforskammet! Det er fuldstændig hen i vejret, det du skriver. Kender ikke vedkommende, men det du skriver lyder som noget BT og Se og hør.
    Godt der findes KARMA!!! Du er sådan en ond sjæl, der ønsker menneskeheden ondt. Jeg bemærkede, at vedkommende også følger DF og Stram Kurs? Mon ikke det er for at holde sig opdateret på alle fronter. Det virker som om du er så jaloux over at folk tager sig en uddannelse og arbejder for samfundet. Du ønsker splid og ødelæggelse.

Skriv et svar